BG  EN



Зелено кафе

ЗЕЛЕНО КАФЕ
Кафето расте в пояса между два тропика и производството му се разделя между четири географски области:
Южна Америка: Бразилия, Колумбия и Перу са водещи страни за производството на кафе в света. Качеството на кафе от тези страни е много високо.
Централна Америка и Карибите:
Областта от Мексико до Панама произвежда високо качество на кафе „Арабика”
Африка:
Много от страните в тропичкият пояс на Африканския континент, произвеждат сортовете Робуста и няколко вида Арабика.
Азия:
Областите  Индия, Индонезия и Виетнам, произвеждат предимно кафе „Робуста” с доста добро качество.

КАФЕЕНО РАСТЕНИЕ
Кафееното растение, принадлежи към семейство растения Rubiaceae, Coffee genius. Предимно Само двa от многобройните видове сортове се отглеждат по света: кафе Арабика и Канефора или кафе Робуста. Кафе растението има тъмно зелени листа и бял цвят със силно приятно ухание.  Цветът се превръща в ярко червени плодове, когато узрее.  Във  вътрешният слой на пулпа има две продълговати семена, които също се наричат зърна, те имат кръгла и плоска страна. Дълги са около 10мм с нишки в зелено-синьо, синьо, зелено, червено и кафяво в зависимост от сорта.
Сорт Арабика е най-широко разпространеният вид растение и от него се произвежда 75% от световната реколта на кафе.

  • Зърното на Арабика е по-плоско и продълговато от Робуста и браздата му е спираловидна със зелен цвят и отенъци в синьо.
  • От химическа гледна точка, съдържанието на кофеин за Арабика е 1.2% сравнено с 2.2% за Робуста.
  • Вкусът на Арабика е по-слъдък и по-ароматен от Робуста. Робустата е по-горчива, с по-дървесен вкус и дава повече наситеност на кафето.